Developments in the N-E Asian air transport market and its impact on Incheon International Airport

05.10.2010

Incheon International Airport
Incheon International Airport is het grootste vliegveld van Zuid-Korea. De luchthaven staat met 28,5 miljoen passagiers in 2009 in de top 10 van drukste Aziatische luchthavens en in de top 30 van drukste luchthavens wereldwijd. De luchthaven is in 2001 geopend als alternatief voor het in groei beperkte vliegveld Gimpo Aiport. Samen bedienen de luchthavens de agglomeratie Seoul, die met 23 miljoen inwoners tot een van de grootste agglomeraties ter wereld behoort.
 
Groei luchthaven
Incheon International Airport heeft in korte tijd een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt. De luchthaven beschikt momenteel over 3 parallelle landingsbanen en heeft een capaciteit van ca. 410.000 vluchten en 44 miljoen passagiers. De ambities zijn hoog. Er zijn plannen voor een vierde landingsbaan en een tweede passagersterminal in 2020, zodat de capaciteit uitkomt op 100 miljoen passagiers en 7 miljoen ton vracht.
 
Internationale luchtvaartmarkt
Intussen is in Noord-Oost Azie de internationale luchtvaartmarkt opengebroken met allerlei gevolgen voor de concurrentie, die zich ook manifesteert op de luchthaven Incheon. Korean Air probeert de luchthaven als hub te ontwikkelen voor met name het Koreaanse en Japanse achterland, terwijl enerzijds de binnenlandse markt steeds nadrukkelijker wordt bediend door prijsbrekers en anderzijds het net van hogesnelheidslijnen zich verder uitbreidt. Bovendien kent Incheon als green field airport twee ‘home based carriers’: Korean Air dat lid is van de Skyteam alliantie en Air Asiana, dat lid is van de Star alliantie.
 
Programma bijeenkomst
Kortom veel parallellen met de Europese luchtvaart en luchthavens, maar toch ook weer heel anders. Tegen die dynamische achtergrond zal Dr. Sang Yong Lee dieper ingaan op de geplande ontwikkeling van Incheon airport. Daarna is er voldoende gelegenheid om te discussiëren over de overeenkomsten en verschillen met de Nederlandse situatie.
 
Datum
5 oktober 2010, 12:00-13:30 uur
 
Locatie
De Koepel, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Plesmanweg 1, Den Haag
 
Registratie
Uitsluitend op basis van persoonlijke uitnodigingen
 
Voertaal

Engels


Category: past activities